Herbata kojarzy nam się nierozerwalnie z Chinami i Indiami. Rejon azjatycki znany jest ze swojego klimatu, niezwykle sprzyjającego uprawie tych wymagających roślin, jednak okazuje się, że produkować można je nie tylko tam. Sprawdź, czy skojarzysz wszystkie kraje, które słyną z jej produkcji!
Gdzie na świecie produkuje się herbatę?
Od dnia, w którym mityczny cesarz Shennong zaparzył w Chinach pierwszy liść herbaty, czyli jak głosi legenda od 2737 roku p.n.e., minęło sporo czasu i krzew ten zdołał rozprzestrzenić się poza Chiny. Na początku IX wieku pierwsze nasiona krzewu herbacianego dotarły do Japonii. Wcześniej, bo pod koniec V wieku herbata pojawiła się w Mongolii, a w 620 roku n.e. w Tybecie. W każdym z tych miejsc parzenie i picie herbaty miało zupełnie inne znaczenie, związane też było z innym rytuałem i filozofią. Europejczycy po raz pierwszy z herbatą zetknęli się dopiero w XVI wieku, do Polski dotarła ona z Francji w 1664 roku i początkowo traktowana była jako ziele lecznicze.
Nie jest żadnym zaskoczeniem fakt, że najbardziej sprzyjający klimat znajduje się w Azji – tam znajduje się ponad 90% plantacji. A co z pozostałymi 10%? Około 7% produkcji pochodzi z Afryki, a 2-3% herbaty powstaje w Ameryce Północnej, Środkowej i Południowej. Ze względu na niesprzyjający klimat, nieliczne i raczej hobbystyczne plantacje herbaty w Europie (tak samo jak w Australii i Oceanii) nigdy nie będą liczącymi się w świecie produkcjami.
Obecnie głównymi producentami herbaty na świecie są: Indie, Sri Lanka, Chiny, Japonia, Indonezja, Bangladesz, Kenia, Uganda, Turcja, Malawi, Iran i Argentyna i Korea.
Gdzie rośnie herbata?
W Indiach najbardziej rozpoznawalnymi regionami herbacianymi są Assam i Darjeeling. W Chinach plantacje herbaty zlokalizowane są głównie w zachodniej grupie prowincji, przy granicy z Tybetem i w prowincjach wschodnich, przylegających do morza. Herbatę uprawia się między innymi w: Zhejiang, Hunan, Syczuan, Fujian, Yunnan i Anhui. Niektóre nazwy herbat jakie znamy pochodzą właśnie od nazw prowincji, w których są uprawiane.
Japonia znana jest z produkcji, eksportu oraz upodobania do herbaty zielonej. Uprawy znajdują się niedaleko góry Fuji w prowincji Shizuoka oraz w prowincji Kagoshima.
Herbaty Cejlońskie produkowane na wyspie Sri Lanka (w nomenklaturze herbacianej nadal posługujemy się starą nazwą geograficzną) to najwyższej jakości gatunki produkowane na wschodzie w prowincji Uva, na zachodzie – w prowincji Dimbula i w prowincji Nuwara Eliya. Herbata z Indonezji pochodzi z Jawy i Sumatry. Na Tajwanie z kolei najbardziej znana jest herbata z centralnej części – powiatu Nantou, jednak cała wyspa zapewnia idealne warunki do uprawy tego krzewu.
Poza Azją warto wspomnieć o Kenii – tamtejsza czarna herbata liściasta uprawiana jest wyłącznie w górach, a najsłynniejszą plantacją jest Marinyn, która jest jednocześnie jedną z najstarszych (pochodzi z początku XX wieku). Swój udział ma tutaj również Republika Południowej Afryki, która słynie z uprawy czerwonokrzewu, z którego liści powstaje rooibos – napój o czerwonej barwie, przypominający herbatę.
Z kolei jeśli spojrzeć na obie Ameryki, jedyne liczące się plantacje znajdują się Argentynie i Kolumbii – to kilka gatunków czarnej i zielonej herbaty, eksportowanych głównie do USA i do krajów Ameryki Południowej.
W Europie jedynym miejscem są Azory – to tam znajdują się dwie niewielkie plantacje herbaty.
Które kraje produkują najwięcej herbaty?
Na całym świecie produkuje się aż 6 497 443 ton herbaty rocznie. Największym jej producentem są Chiny (2 791 837 ton rocznie), na drugim miejscu plasują się Indie (roczna produkcja to 1 390 080 ton). Chiny i Indie produkują razem ponad 60% światowej produkcji herbaty. A jak wygląda dalsza część listy?
Kraj | Liczba ton rocznie |
Chiny | 2 791 837 |
Indie | 1 390 080 |
Kenia | 458 850 |
Sri Lanka | 300 120 |
Wietnam | 269 281 |
Turcja | 261 000 |
Indonezja | 137 803 |
Mjanma | 132 494 |
Iran | 90 832 |
Bangladesz | 90 685 |
Argentyna | 85 730 |
Japonia | 81 700 |
Czy trzeba jechać do Azji, żeby napić się dobrej herbaty?
Można, z pewnością będzie to niezapomniana podróż pełna doznań, smaków i aromatów. Można też zostawić tę kwestię profesjonalistom, którzy zadbają o odpowiednią selekcję, właściwe pakowanie, bezpieczny transport i wreszcie – lokalne dostarczenie do Twojego domu. Tych profesjonalistów spotkasz w renomowanej herbaciarni Five o’clock – zarówno w sklepie internetowym, jak i tradycyjnych salonach z dobrą herbatą.