Catering dietetyczny, a posiłki przygotowywane do pracy

Przygotowanie treściwego śniadania tuż przed pracą, a do tego drugiego śniadania, które będzie spożywane w przerwie wykonywania obowiązków zawodowych, wymaga czasu. Niestety nie mamy go pod dostatkiem, biorąc pod uwagę, że zwykle wstajemy skoro świt. Nie trzeba będzie martwić się o swoją dietę i posiłki do pracy, jeśli skorzystamy z opcji cateringu dietetycznego.

Catering dietetyczny zamiast pracowniczej stołówki

Coraz częściej w dużych firmach można liczyć na stołówkę pracowniczą, firmowy sklepik czy też catering zamawiany w porze obiadowej. Niestety wybór nie jest zbyt duży i większość pracowników musi decydować się na dania, które nie do końca im odpowiadają. Jeszcze trudniej mają osoby zmagające się z alergiami pokarmowymi lub będące na indywidualnie skomponowanej diecie. Z kolei kupowanie w firmowym sklepiku lub w drodze do pracy, najczęściej kończy się wyborem niezdrowych i kalorycznych przekąsek.

Czym innym jest jednak typowy catering oferowany przez większość firm, a inaczej prezentuje się catering dietetyczny. W tym ostatnim można liczyć na posiłki przygotowywane pod okiem dietetyków, jak i dostarczane na cały dzień z góry. Można liczyć na odpowiednią ich kaloryczność, walory odżywcze, a także smak, zapach czy wygląd – elementy zdecydowanie zachęcające do jedzenia. Wystarczy spojrzeć na propozycję EatZone.pl i przekonać się, że to alternatywa, z której można skorzystać również w pracy.

Posiłki dostarczane są w opakowaniach, które bez problemu zabieramy ze sobą do biura, nawet na podróż! O godzinie, kiedy to przychodzi czas na jedzenie, wystarczy otworzyć opakowanie i gotowe.

Taniej czy drożej?

Wiele osób poddaje w wątpliwość ekonomię korzystania z cateringu dietetycznego. Skoro trzeba wydać przynajmniej 1000 zł miesięcznie, to jaki jest sens dokładania sobie takiego wydatku, gdy lunche może nam zapewnić pracodawca? Nie lepiej przemęczyć się z posiłkami, które nie do końca nam odpowiadają, ale wciąż są to tylko jednorazowe propozycje w ciągu dnia?

Tak naprawdę każdego dnia wydajemy przynajmniej kilkadziesiąt złotych na zakupy żywieniowe. Jednostkowo płacimy zatem bardzo podobne kwoty, które w przypadku cateringu dietetycznego obejmują posiłki na cały dzień. Wybieramy menu, jakie pasuje nam pod względem nie tylko smaków czy składników. Jadłospis odpowiada zapotrzebowaniu kalorycznemu, a przy tym pozwala dostarczyć niezbędnych substancji odżywczych, by poza energią, można było liczyć na dobrą kondycję organizmu.

Wydatek, który początkowo wydaje się być wysokim, tak naprawdę niewiele różni się od tego, jaki ponosimy każdego miesiąca na wyżywienie, nawet korzystając z firmowych posiłków. Jeśli zaś liczymy na zdrowe posiłki, możliwość poznania smaków, do których samodzielnie pewnie nie bylibyśmy w stanie dojść, a do tego pragniemy oszczędzić sobie czas na przyrządzaniu śniadań, obiadów czy kolacji, catering dietetyczny spełni nasze oczekiwania i z powodzeniem jeden z jego posiłków, przyjmie na siebie rolę firmowego lunchu.